Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής λειτουργεί προ πολλών αιώνων. Επί πεντακόσια (500) χρόνια εφέρετο ως Μετόχιον της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου. Στην βουλγαρική κατοχή οι Βούλγαροι διά εμπρησμού πυρπόλησαν την Ιερά Μονή και έγιναν όλα στάχτη.
Το Νοέμβρη του 1988 αναλαμβάνει η Ηγουμένη Μαριάμ και άρχεται η ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής.
Η ανοικοδόμηση συνεχίζεται. Η Ιερά Μονή ανοικοδομείτε ως το έτος 2004 με την ανοικοδόμηση και πολλών άλλων κτιρίων απαραιτήτων για την λειτουργία της Ιεράς Μονής.
Με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διωγμένες έξη μοναχές που εμόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μετέφεραν μαζί των τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής .Οι ευλογημένες αυτές μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσσιφοίνισης παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές το Ιερό Μετόχιόν της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή.